• Nieuws
 • Agenda
 • Regio nieuws
 • Regio agenda

 • Nieuws archief
 • Nieuws


  Wanneer u meer wilt weten over een van onderstaande onderwerpen, klikt u op de desbetreffende link.

  03 - 01 - 2021 - Kerst-speurtocht

  In de kerstvakantie niet naar de film en geen spelletjes-middag of avond in het dorpshuis. Wat wel kon was rond de kerstdagen een speurtocht doen, jong en oud deden mee. Alle deelnemers kwamen op hun eigen tijd en iedereen hield zich aan de regels. Super!

    Lees verder

  29 - 12 - 2020 - Nieuwjaarsgroet

  Een gezond 2021 !

    Lees verder

  18 - 12 - 2020 - Dorpshuis gesloten

  Vanwege de aangescherpte coronaregels is dorpshuis It Swaeigat tot en met 19 januari gesloten. Daarna hopen we iedereen weer te kunnen begroeten.

    Lees verder

  07 - 12 - 2020 - Thuiswerkplek Sint in dorpshuis

  Het was even improviseren dit jaar, maar het kinderfeest was er niet minder om. Geen aankomst per boot deze keer, maar een bezoek aan de thuiswerkplek van de Sint. Die was in het dorpshuis, waar de kinderen van It Heidenskip een bezoek konden brengen.

    Lees verder

  06 - 11 - 2020 - Jeugdclub zoekt het perfecte plaatje

  Maak een mooie of grappige foto over de herfst of Haloween. Met die opdracht ging de jeugdclub aan de slag. Leden van de fotoclub Blitse Flits mochten de foto's beoordelen en kozen die van Klaske de Vries als grappigste en die van Elyn Buren als mooiste u

    Lees verder

  05 - 10 - 2020 - Natuurklusdag

  Ronkende kettingzagen klonken zaterdag 3 oktober vanuit de rietkraag van de Fluessen. It Heidenskip Fûgelgebiet had deze dag een natuurklusdag georganiseerd. Er werd hard gewerkt.

    Lees verder

  21 - 09 - 2020 - Girlpower van fierljepsters

  Inger Haanstra is Nederlands fierljepkampioen bij de meisjes. Ze won met een nieuw persoonlijk record van 15.10 meter. Haar clubgenote Sigrid Bokma werd Nederlands kampioen bij de dames met een persoonlijk record van 17.08.

    Lees verder

  06 - 09 - 2020 - Verrassende fierljepkampioenen

  Dat drie van de vijf kampioenen bij het FK fierljeppen uit It Heidenskip kwamen, was geen verrassing. Wel dat Rutger Piersma kampioen bij de topklassers en Tessa Kramer bij de dames werden.

    Lees verder

  31 - 08 - 2020 - Toogdagen Marten Groenhof groot succes

  De toogdagen die Utjouwerij De Ryp hield om werk van schilder Marten Groenhof vast te leggen, zijn een groot succes geworden. Vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus werden er maar liefst 150 schilderijen ingebracht.

    Lees verder

  19 - 07 - 2020 - Vernieuwingen aan de brug bij streekje Brânburren

  Vernieuwingen aan de brug bij 'streekje' Brânburren “De omgeving oogde al langer wat rommelig en er was sprake van delen rottend hout aan de beschoeiing van de brug. Vernieuwing zou ....

    Lees verder

  17 - 06 - 2020 - Yogalessen coronaproof

  Yogalessen binnen zijn nog niet toegestaan, maar daar hebben Ellen de With en haar cursisten wat op gevonden: lekker in een weiland naast een sloot met pompeblêden en zwanenbloemen en tussen de vogels.

    Lees verder

  07 - 06 - 2020 - Bourgondische tuin in It Heidenskip

  In het juni-nummer van het tijdschrift Groei en Bloei staat een reportage van de tuin van Lies en Feiko Pijst. De webredactie ging op bezoek en keek de ogen uit.

    Lees verder

  11 - 05 - 2020 - Kleurrijk It Heidenskip

  Het is een lust voor het oog om nu door It Heidenskip de fietsen. De bermen knallen door het raapzaad en fluitekruid. En ook op vogelgebied is er veel te beleven. Lees er alles over in de 2e nieuwsbrief van It Heidenskip Fûgelgebiet.

    Lees verder

  27 - 04 - 2020 - Koningsdag in It Heidenskip

  Koningsdag vieren op 1,5 meter afstand. In It Heidenskip is dat geen probleem. De kinderen konden meedoen aan de gezins-spelletjestocht die was uitgezet door 6 enthousiaste meiden uit het dorp. Het oranjezonnetje kleurde de dag extra feestelijk.

    Lees verder

  22 - 04 - 2020 - Verkeersafsluiting deel Spoardyk ter hoogte van de Fabrykswei

  Op vrijdag 01 mei 2020 is een deel van de Spoardyk, ter hoogte van de kruising met de Fabrykswei, en de kruising Aldedyk/Hylperdijk/Hearewei in Workum afgesloten voor het doorgaand verkeer.

    Lees verder

  15 - 03 - 2020 - Dorpshuis It Swaeigat dicht

  Met het oog op de ontwikkelingen rond corona en het advies van de RIVM om sociale contacten op een laag pitje te zetten, heeft de beheerscommissie besloten dorpshuis It Swaeigat tot nader order gesloten te houden voor alle activiteiten.

    Lees verder

  05 - 03 - 2020 - Samen voor biodiversiteitsprijs

  Het project 'It Heidenskip-duurzaam vogelgebied' van Jitske Draijer en Ysbrand Galama heeft de landelijke'Samen voor biodiversiteitsprijs' gewonnen. Ze wonnen deze prijs uit 98 inzendingen uit het hele land.

    Lees verder

  23 - 02 - 2020 - Oerpolderlopers tarten de weergoden

  Code oranje, een storm die nog net geen naam kreeg en Carnavalsoptochten die massaal werden afgelast. Niet echt weer om een rondje te gaan hardlopen. Toch stonden er zondag in it Heidenskip 180 hardlopers aan de start voor de Oerpolderloop.

    Lees verder

  02 - 02 - 2020 - Touwtrekkers Nederlands Kampioen

  De touwtrekkers van It Heidenskip zijn zaterdag 1 februari Nederlands Kampioen geworden in de klasse 680 kilo.

    Lees verder

  23 - 01 - 2020 - De foto van de maand januari (fotoclub de Blitse Flits, It Heidenskip)

  De foto van de maand januari. De fotoclubleden hadden voor deze maand de opdracht 'lijnenspel' in beeld te brengen. Dit bleek te inspireren gezien de prachtige verscheidenheid aan mooie foto's van gefotografeerde onderwerpen die het heeft opgeleverd. D

    Lees verder

  06 - 01 - 2020 - Gelukkig Nieuwjaar !

  De redactie wenst iedereen een gezond en voorspoedig 2020 !!

    Lees verder

  01 - 12 - 2019 - Sinterklaasfeest in It Heidenskip

  Sinterklaas en vier van zijn Pieten hebben zaterdag 30 november een bezoek aan It Heidenskip gebracht. Ze werden opgewacht door een horde enthousiaste kinderen en hun ouders en pakes en beppes.

    Lees verder

  17 - 11 - 2019 - Raze om protters in It Swaeigat

  Stichting Cultureel Nut Workum organiseerde vrijdag 15 november 'Frysk toniel' in It Swaeigat. Tryater bracht het stuk 'Raze om protters'(klik verder voor recensie).

    Lees verder

  01 - 10 - 2019 - Boerenprotest

  Een protestvlag in top bij onze boeren! Dinsdag 1 oktober togen duizenden boeren uit heel Nederland naar Den Haag om hun ongenoegen te uiten over het gebrek aan respect en waardering door de politiek en in de media. De solidariteit blijkt groot, ook in

    Lees verder

  24 - 09 - 2019 - Viswedstrijd voor de jeugd

  De feestcommissie organiseert niet alleen feestje, maar ook ander vertier. Voor de jeugd was er zaterdag 21 september een viswedstrijd op e buurt. Jurjen Kampen ving de grootste vis, Kristian Kuipers de meeste.

    Lees verder

  14 - 09 - 2019 - Kinderen nemen speeltoestellen officieel in gebruik

  Op een stralende zaterdagochtend hebben de Heidenskipster kinderen de nieuwe speeltoestellen op het fierljepterrein in gebruik genomen.

    Lees verder

  09 - 09 - 2019 - Bruisende afsluiting fierljepseizoen

  De fierljepvereniging heeft zondag 8 september het seizoen in stijl afgesloten met de clubkampioenschappen, de huldiging van de kampioenen en een barbecue voor leden, sponsoren en vrijwilligers.

    Lees verder

  28 - 08 - 2019 - Reinder Haanstra Nederlands Kampioen

  Reinder Haanstra is zaterdag 24 augustus Nederlands kampioen fierljeppen geworden in de klasse jongens t/m 10 jaar. Zijn zus Berber werd tweede in de klasse meisjes 11 en 12 jaar. Het kampioenschap was in It Heidenskip.

    Lees verder

  11 - 08 - 2019 - Fierljeppers It Heidenskip 4x kampioen

  De fierljeppers van It Heidenskip waren oppermachtig op het Fries Kampioenschap in Winsum. Nard, Marrit, Jesper en Rutger pakten de titel bij resp. de topklasse, dames, junioren en jongens. Het was een legendarisch kampioenschap met veel records.

    Lees verder

  05 - 08 - 2019 - Sportieve successen voor Heidenskipsters

  Gerde Lycklama á Nijeholt heeft zaterdag 3 augustus in Hitzum de Ald Meijerspartij gewonnen. Dit is de belangrijkste kaatswedstrijd voor meisjes van 12 t/m 14 jaar. Reinder Haanstra werd Fries kampioen fierljeppen jongens t/m 10 jaar.

    Lees verder

  01 - 08 - 2019 - Marrit v.d. Wal scherpt Nederlands record aan

  Fierljepster Marrit van der Wal is als eerste vrouw ooit over de 18 meter gesprongen. In de wedstrijd van Burgum sprong ze een afstand van 18.19, een nieuw Nederlands damesrecord.

    Lees verder

  30 - 07 - 2019 - NFM breekt hitterecord

  Al voor de 31e keer werd dit jaar de Nederlandse Fierljep Manifestatie georganiseerd in It Heidenskip, maar nog nooit was het zo warm. De ljeppers maalden er niet om en maakten er een mooie wedstrijd van.

    Lees verder

  27 - 07 - 2019 - klein gebaar....groot plezier!

  bij tropische temperatuur op de Heidenskipsterdyk 39

    Lees verder

  18 - 07 - 2019 - Fierljeprecord voor Marrit van der Wal

  Marrit van der Wal heeft woensdag 17 juli op haar thuisschans in It Heidenskip het Nederlands fierljeprecord voor de dames aangescherpt tot 17.89. Het oude record van 17.58 stond sinds 2016 ook al op haar naam.

    Lees verder

  05 - 07 - 2019 - Expositie Skerven fan de Skar geopend

  It Heidenskip heeft een museum. Zaterdag 29 Juni is op de Wolvetinte, Skar nr. 4, de expositieruimte ‘Skerven fan 'e Skar’ geopend. De expositie is te zien in het voormalige tanklokaal van de boerderij.

    Lees verder

  26 - 06 - 2019 - Zomers dorpsfeest on the beach

  Het 'kleintje dorpsfeest'op zaterdag 22 juni vond plaats onder zomerse omstandigheden. Met beachvolleybal als rode draad was het weer prima geregeld en een gezellige dag voor jong en oud.

    Lees verder

  07 - 06 - 2019 - Fytsreiske met verrassingen

  Het jaarlijkse fytsreiske van de vrouwenvereniging ging dit jaar niet alleen met de fiets. De vrouwen maakten ook een mooie vaartocht rond Makkum. 's Middags werd er een bezoek gebracht aan een prachtige tuin in Exmorra.

    Lees verder

  12 - 05 - 2019 - Prachtige rintocht langs Wolvetinte

  De jaarlijkse rintocht van de feestcommissie voerde dit jaar door de Skar, Wolvetinte en Feanpolder terug naar de buurt. Hier was bij de fam. Smeding de traditionele barbecue. Een prachtige avond.

    Lees verder

  13 - 04 - 2019 - Expeditie Oerpolder geprolongeerd!

  Expeditie Oerpolder is een boeiende verhalentocht op de fiets van het Friese Workum naar het landelijke en roemrijke It Heidenskip! Ontdek onderweg via je smartphone een fascinerende wereld vol verhalen, anekdotes, geluiden en beelden uit deze streek van

    Lees verder

  21 - 03 - 2019 - Forum voor Democratie derde partij in it Heidenskip

  Forum voor Democratie is in It Heidenskip op de derde plaats geëindigd. Het CDA is met 45 procent van de stemmen veruit de grootste partij. De FNP eindigde als tweede.

    Lees verder

  20 - 03 - 2019 - Hoog bezoek op stembureau

  De leden van stembureau 51 in It Heidenskip kregen woensdagmiddag onverwacht bezoek van burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân. De burgemeester deed een rondje door de gemeente en stak ook even aan in It Heidenskip.

    Lees verder

  04 - 03 - 2019 - Feestelijk koffieuurtje

  Het eerste koffieuurtje op de maandagochtend in It Swaeigat had meteen een feestelijk karakter. De vernieuwde toiletgroepen werden door de 'bouwploeg' opgeleverd.

    Lees verder

  24 - 02 - 2019 - Oerpolderloop in het voorjaarszonnetje

  IJzige kou, gure wind, hagelstenen en natte sneeuw, de deelnemers van de Oerpolderloop hebben de afgelopen tien edities heel wat voor de kiezen gehad. Afgelopen zondag 24 februari was de elfde editie en was het voorjaar. Een stralende zon en bijna geen wi

    Lees verder

  10 - 02 - 2019 - Playbackshow groot kinderfeest

  De playbackshow was weer een groot (kinder)feest. Disco Silver had It Swaeigat omgetoverd tot apres ski-hut en samen met de jeugdige deelnemers maakten ze er een geslaagde avond van.

    Lees verder

  27 - 01 - 2019 - Heidenskipster archief in kaart gebracht

  De archieven van de Heidenskipster kerk en verenigingen zijn veilig en netjes opgeborgen in een kluis in de consistorie van de kerk. Gerrit Twijnstra maakte bovendien een inventarisatie van alle archiefstukken en zette deze op internet.

    Lees verder

  16 - 01 - 2019 - Fotoclub: foto van de maand

  Dinsdag 15 januari is op de maandelijkse fotoclubavond weer de foto van de maand gekozen. De opdracht voor januari kende het thema zwart/wit. Tot mooiste foto van de maand is uitgeroepen de foto van de Leeuwarder fontein (in het kader Culturele Hoofdstad)

    Lees verder

  02 - 12 - 2018 - Sinterklaas op bezoek

  Sinterklaas en zijn zwarte Pieten hebben zaterdag 1 december een bezoek aan It Heidenskip gebracht. Ze werden opgewacht door veel kinderen en hun ouders en pakes en beppes en het muziekkorps.

    Lees verder

  22 - 11 - 2018 - Fotoclub "De Blitse Flits": winnende foto van de maand november

  De 'Blitseflitsers' wisten zich geïnspireerd door de uitdagende foto-opdracht van de maand november: fotografeer een silhouet. Dat leverde veel mooie foto's op. Het is de bedoeling binnenkort hiervan een beeld te geven in het dorpshuis. De winnende fot

    Lees verder

  13 - 11 - 2018 - Tweede druk pleatsenboek

  Het boek over de Heidenskipster pleatsen is een groot succes. Het boek was snel uitverkocht en daarom is er een tweede druk verschenen.

    Lees verder

  09 - 11 - 2018 - Sint Maarten

  Sint Maarten valt dit jaar op een zondag, daarom gaat de jeugd van It Heidenskip zaterdag 10 november al Sint Maarten lopen. Vanaf 17.30 uur kunt u ze verwachten.

    Lees verder

  30 - 10 - 2018 - Jeugduitje naar Amsterdam

  De jeugd tussen de 12 en 16 jaar uit it Heidenskip is vrijdag 26 oktober een dagje naar Amsterdam geweest. Daar werd o.a het museum Ripleys bezocht en natuurlijk de Kalverstraat en de grachten.

    Lees verder

  26 - 10 - 2018 - Nieuw seizoen voor fotoclub "de Blitse Flits"

  Voor de fotoclubleden is de eerste avond van het nieuwe seizoen al weer achter de rug. De foto-opdracht voor oktober was 'zomertuin'. De winnende foto is gemaakt door Sietse Jorritsma.

    Lees verder

  29 - 09 - 2018 - Menno en Marion groeten It Heidenskip

  Na negen jaar zeggen Menno en Marion Sappé de pont It Oerset en de Yntemafeart vaarwel. Ze kijken terug op een mooie tijd daar tussen Gaastmeer en It Heidenskip.

    Lees verder

  22 - 09 - 2018 - Burendag

  De jaarlijkse burendag. Een leuk initiatief!

    Lees verder

  10 - 09 - 2018 - Huldiging fierljepkampioenen

  Het fierljepseizoen is zondag 9 september afgesloten met de clubkampioenschappen en de huldiging van de kampioenen. De vereniging kon maar liefst 5 kampioenen in het zonnetje zetten.

    Lees verder

  02 - 09 - 2018 - Opnieuw fierljepsucces op de Ursuladyk

  Oane Galama is Nederlands Kampioen fierljeppen 2018. Hij won de wedstrijd in Burgum met een nieuw persoonlijk record van 21.40. Buur Freark Kramer won bij de junioren met een p.r. van 20.44. De buren van de Ursuladyk wonnen ook al de NFM.

    Lees verder

  11 - 08 - 2018 - Ysbrand en Sigrid Fries Kampioen fierljeppen

  Ysbrand Galama is Fries Kampioen fierljeppen. Hij won de belangrijkste wedstrijd van het jaar in Winsum met een afstand van 19.85. Zijn clubgenoot Sigrid Bokma won bij de dames.

    Lees verder

  05 - 08 - 2018 - Berber Haanstra Fries jeugdkampioen fierljeppen

  Berber Haanstra is op het jeugd FK fierljeppen in IJlst eerste geworden in de categorie meisjes t/m 10 jaar. Haar nichtje Lise Haanstra werd in deze categorie derde.

    Lees verder

  30 - 07 - 2018 - Heidenskipster ljeppers domineren NFM

  De 30e editie van de Nationale Fierljep Manifestatie NFM is in alle opzichten een groot succes geworden. Drie van de vijf kampioenen kwamen uit It Heidenskip. Oane Galama won bij de senioren, Tessa Kramer bij de dames en Freark Kramer bij de junioren.

    Lees verder

  27 - 07 - 2018 - Jeugd opent 30e NFM

  De 30e NFM is woensdag 25 juli van start gegaan met een wedstrijd voor de jeugd. Onder tropische omstandigheden wisten zo'n 50 jeugdige springers er een mooie wedstrijd van te maken.

    Lees verder

  11 - 07 - 2018 - Excursie naar de Wolvetinte

  Op een mooie zomeravond op excursie naar de Wolvetinte. Klik op de foto voor het verslag met foto's.

    Lees verder

  26 - 06 - 2018 - Dorpsfeest 2018

  Touwtrekken, Heel Heidenskip Bakt, optocht, spijkerbroekhangen, koffie en bier drinken en patat eten, Heidenskipster quiz, kerkdienst en puzzeltocht. Kortom: dorpsfeest. Het was weer zeer geslaagd.

    Lees verder

  04 - 06 - 2018 - Weekend van De Brulloft, Reünie en Pleatseboek

  It Heidenskip kijkt terug op een zeer geslaagd reünieweekend. Heidenskipsters, oud-Heidenskipsters en andere gasten en belangstellenden hoefden zich zeker niet te vervelen, want

    Lees verder

  28 - 05 - 2018 - Bankje bij de Blomkes yn de Hel

  It Heidenskip is een nieuw zithoekje rijker. De initiatiefgroep 'Blomkes yn de Hel' heeft een prachtig plekje gecreëerd voor de bloemen, insecten en de voorbijganger. Genieten maar.

    Lees verder

  09 - 05 - 2018 - Foto van de maand

  De laatste clubavond van het seizoen van fotoclub De Blitse Flits stond in teken van spreekwoorden en gezegden. De winnende foto was gemaakt door Els Runia.

    Lees verder

  06 - 05 - 2018 - Verkeersslachtoffer op Heidenskipsterdyk

  De borden aan de Heidenskipsterdyk staan er niet zomaar: automobilisten moeten bedacht zijn op overstekende vogels. Helaas is een grutto aangereden. Niet te snel rijden dus!

    Lees verder

  29 - 04 - 2018 - Kinderclub naar Fûgeltsjepark

  De kinderclub sloot zaterdag 28 april het seizoen af met een bezoek aan 'it Fûgeltsjepark' in Rijs.

    Lees verder

  26 - 04 - 2018 - Lintjesregen in It Heidenskip

  De traditionele lintjesregen daalde rijkelijk neer in It Heidenskip. Fouke de Vries en Siebe Tjalma kregen in de Martinikerk in Sneek de koninklijke onderscheiding opgespeld.

    Lees verder

  23 - 04 - 2018 - Gerestaureerde molen De Snip heropend

  Poldermolen De Snip ziet er weer piekfijn uit. De restauratie werd vrijdag 20 april feestelijk afgesloten.

    Lees verder

  12 - 04 - 2018 - Kaartverkoop De Brulloft van start

  Op 1, 2 en 3 juni wordt de theatervoorstelling 'De Brulloft' opgevoerd in It Heidenskip. Het is mogelijk om kaarten te reserveren.(klik op de afbeelding).

    Lees verder

  26 - 03 - 2018 - Foto van de maand

  Bij het onderwerp 'een dier' verwacht je in It Heidenskip veel koeien. Dat vonden de leden van de fotoclub een te gemakkelijke oplossing. Gerdy Westendorp fotografeerde de winnende foto: een wandelende tak.

    Lees verder

  17 - 03 - 2018 - Sulveren Ljip voor Riemer Miedema

  Riemer Miedema heeft vrijdag 16 maart het eerste ljipaai van Fryslân gevonden in het land van Fouke en Jolmer de Vries. Hij kreeg de Sulveren Ljip uit handen van CdK Arno Brok. (Foto: Omrop Fryslân).

    Lees verder

  10 - 03 - 2018 - Jeugd maakt bijenhotel

  De lente kan beginnen in It Heidenskip: de kinderen van club hebben vrijdag o.l.v. Johanna Prins en Theo Jolle v.d. Logt een bijenhotel gemaakt.

    Lees verder

  08 - 03 - 2018 - Afsluitingen kruisingen Feandyk en Skar 19-03 t/m 06-04 2018

  Vanaf maandag 19 maart tot en met vrijdag 06 april 2018 zijn de rijbanen Feandyk en Skar en de kruisingen Feandyk/Heidenskipsterdyk en Skar/Heidenskipsterdyk bij It Heidenskip afgesloten voor het doorgaande verkeer.

    Lees verder

  02 - 03 - 2018 - Winter...

  En toen was het ineens winter en stonden we op schaatsen. Deze foto is van Toon Hoppenbrouwers en gemaakt van de Fluessen bij de Wolvetinte. Wie heeft nog meer leuke Heidenskipster winterfoto's? Stuur maar in.

    Lees verder

  06 - 02 - 2016 - Geslaagde workshop 'Mentaal Sterk'

  Vrijdagavond heeft Berber van der Berg (sportpsycholoog) in It Swaeigat een interessante workshop gegeven voor een groep voornamelijk jonge Fierljeppers, en voor andere belangstellenden, zoals kaatsers, schrijvers, lopers, schaatsers en biljarters.

    Lees verder

  00 - 00 - 0000 -    Lees verder  • Wereldwinkel Workum
  • Buma
  • Gebr. Van der Wal
  • Houtkachelwarmte
  • Yn.Ge.Wikkel
  • Hielkje van der Wal
  • Ytsen Renema
  • roeloffopma.nl
  • Bouwkundigburo Kampen
  • Slapen in It Heidenskip
  • Ida Hylkema  it-heidenskip.nl - Makke troch Roelof Fopma.nl